LASITAITEILIJA JA MUOTOILIJA

RITVA-LIISA POHJALAINEN

SUUNNITTELUFILOSOFIA

Kauneuden etsiminen on voima, joka innostaa meitä eteenpäin. se ohjaa meidät löytämään tien, jonka kautta väkevät tunteet saavat aistien hahmottaman muodon.

Tieni taiteilijana johtaa yhä syvemmälle luontoon. Siellä edessäni avautuvat ihmisyyden suuret kysymykset. Olen niiden äärellä sanaton ja paljas. En tiedä vastauksia, mutta matkani muuttuu lasiksi. Matka jatkuu.

Ritva-Liisa Pohjalainen tunnetaan yhtenä Suomen arvostetuimmista muotoilijoista. Hänen uransa on kulkenut muoti- ja tekstiiliteollisuuden kautta jalometalleihin, keramiikkaan ja vaativien uniikkilasiveistosten suunnitteluun.

Uusien veistosten ideat syntyvät usein mielessäni välähdyksenomaisina näkyinä. Ne voivat olla yhtä hyvin peräisin suurten metropolien kaduilta kuin kotirannan laineista, musiikista tai uinuvan lapsen kasvoilta. Idean jalostuminen vaatii rauhoittumista ja keskittymistä, ja sisäinen matkani voi silloin kestää kauan.

taide design 2011 Ritva-Liisa lehtileike

CV TIMELINE

katso koko cv 

syysmyrsky 2017

2008 
LASITAITEILIJA

”Lasi pakottaa minut etenemään nöyrästi ja pienin askelin suurten mestarien viitoittamalla tiellä. Voin kehittyä vain, jos kykenen olemaan rehellinen itselleni. Siksi minun on kysyttävä joka vuosi itseltäni, olenko oppinut lisää. Olenko löytänyt teoksiini uutta sanomaa?

Jokaisen ratkaisun jälkeen on kysyttävä, kuinka työn olisi voinut tehdä vieläkin paremmin. Kuinka sitä voisi kehittää eteenpäin? Kuinka mahdottomalta tuntuvan voi tehdä mahdolliseksi?”

Lasitaide  uniikit teokset piensarjat

2015
VALAISINSUUNNITTELIJA | MELAJA

Melajalle suunniteltu Nuppu-valaisin tuo luonnon, valon ja päivänpaisteen koteihimme. Se liittyy perheen siteisiin ja yhdessäoloon. Nuppu-valaisin toimii tunnelman luojana monessa paikassa: pöydällä, lattialla tai kaapin päällä. Pöytävalaisimen valkoinen varjostin antaa kauniin ja tasaisen valon ja kiillotettu metallivarsin tuo näyttävyyttä. Varren muotoilun ansiosta Nuppua voi pitää kahdessa eri asennossa. Nuppu on valmistettu Suomessa ja sillä on Avainlippu-merkki.

melaja.fi

Tuotemuotoilu

2012
Tuotemuotoilu | KIVILÄHDE JA SHT-TUKKU

Kivilähde | Kaavin Kivi Oy:lle Ritva-Liisa Pohjalainen on suunnitellut Ikuisuus-muistomerkkisarjan. Sarjaa myyvät hautaustoimistot ympäri Suomen.

Pohjalaisen suunnittelema Kalla-sarja on uusi tyylikäs tulokas suomalaiseen hautajaisperinteeseen. Se on saanut inspiraationsa sarjaan kallan kukasta, sen sulavan linjakkaasta ja minimalistisesta muodosta. Tuoteperheeseen kuuluvat arkku, uurna, muistoesine, muistokoru sekä hautakivi. 

kaavinkivi.fi

Tuotemuotoilu

2010
TUOTEMUOTOILU | Palkinnot

Ritva-Liisa Pohjalainen suunnitteli vuoden 2011 Excellence Finland- ja Innovaatiopalkinnot. Presidentti Tarja Halonen luovutti palkinnot voittajille 10.11.2011 Helsingin Kalastajatorpalla järjestetyssä juhlagaalassa.

Ritva-Liisan käsialaa ovat myös uniikit taidelasipalkinnot Tanssii Tähtien Kanssa -kilpailun voittajille. Vuonna 2010 palkinnon voittivat tanssija Anna-Liisa Bergström ja laulaja Antti Tuisku.

Tilausteokset

2010 
TUOTEMUOTOILU | Home Design

Käyttöesineiden materiaalina Corian® on kaunis ja helppohoitoinen, hygieeninen ja imeytymätön, kestävä kuin kivi. Ritva-Liisa Pohjalainen yhdistää Corianin parhaat ominaisuudet arkipäivän toimivuuteen ja esteettiseen ulkonäköön.

Posliinisarjat Lumme ja Metsä ovat studiokeramiikkana Pohjois-Savossa valmistettuja posliinisarjoja.

 

Tuotemuotoilu

2010
KUNNIATOHTORI JA TUNNUSTUKSIA 

Pohjalainen vihittiin kauppatieteiden kunniatohtoriksi 2010. 

RITVA-LIISA POHJALAINEN IKUISTETTIIN POSTIMERKKIIN 2010

SUOMEN VALKOISEN RUUSUN RITARIKUNNAN ANSIORISTI 2012

KUOPIO-MITALI 2014

VUODEN NAINEN -PALKINTO 2015

2008 
VAATESUUNNITTELU | FREELANCE

Bisnesvaate- ja mallistosuunnittelua tilaustöinä.

Ritva-Liisa Pohjalainen voitti Finnairin järjestämän kutsukilpailun. Pohjalaisen suunnittelutyön vahvuutena pidettiin erityisesti sen monimuotoisuutta ja istuvuutta Finnairin uuteen ilmeeseen.

TYÖVAATTEET FINNAIR OY
TYÖVAATTEET ALKO OY
TYÖVAATTEET LEIJONA CATERING
UNTUVATAKIT JOUTSEN OY

Tilaussuunnittelu

1996–2008
RIL’S PÄÄSUUNNITTELIJA

Ritva-Liisa Pohjalainen suunnitteli nimeään kantavan designer-konseptimalliston L-Fashion Groupille (1997–2008). Mallisto on suunnattu moderneille, aikuisille naisille, jotka arvostavat laatua ja istuvuutta. Ril’s menestyi. Tuotteita myytiin laatuputiikeissa ja tavarataloissa Skandinaviassa monessa muussa Euroopan maassa. Pariisin Gallerie Lafayettessa oli Ril’sin osasto monta vuotta.

Pukusuunnittelu

 

1974–1996
VAATESUUNNITTELIJA 

Valmistuminen muoti- ja tekstiilitaiteilijaksi Taideteollisesta korkeakoulusta Helsingistä vuonna 1974. Pohjalai­nen on tehnyt mallistoja kansainvälisille markkinoille sekä työskennellyt tekstiilitehtaalla suunnittelijana Italiassa. Ritva-Liisa on palkittu lukuisilla suunnittelu palkinnoilla.

2004 Kaj Frank -palkinto
2003 Fennia Prize kunniamaininta
2001 Pro Finnish Design kunniamaininta
1996 Kultainen vaatepuu, suunnittelupalkinto
1990 MTO, suunnittelupalkinto
1989 Gloria, suunnittelupalkinto
1988 Ruben Jaarli suunnittelupalkinto
1986 Ornamo juhlastipendi, palkinto
1979 Valtion Taideteollisuuspalkinto, Piretta
1978 Ornamon Pallo, suunnittelupalkinto

Lukumäärä:

- +

Lukumäärä: