Takaisin

Lasitaidenäyttelystä ilmiö Kiinassa

Kuopiolaisen lasitaiteilijan ja muotoilijan Ritva-Liisa Pohjalaisen 52 uniikin lasitaideteoksen näyttely Shanghai World Financial Centerissa Yun Jian Art Museumissa avattiin 13.10.2017. Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaan kuuluva näyttely on esillä 27.10.2017 asti. 

Näyttely on Kiinassa poikkeuksellinen, sillä puhaltamalla tehty lasitaide on siellä uutta. Kiinassa tehdään tällä hetkellä lasitaidetta sulatus- ja valutekniikalla. Näyttelyvieraat ovat sanoneet, etteivät he ole osanneet kuvitella lasin taipuvan niin kauniiksi ja luoviksi teoksiksi. Myös tarinat ja taiteilija teosten takana sekä näyttelyä varten tehdyt videot ovat herättäneet paljon mielenkiintoa.

– Kertoessani tarinaa suomalaisten naisten historiasta 100-vuotiaassa Suomessa ihmiset herkistyvät täällä kyyneliin asti. Se koskettaa myös minua, Ritva-Liisa kertoo. – Taide voi olla kaikkia ihmisiä yhdistävä kieli. Se ei tunne rajoja.

Esimerkiksi harrastajavalokuvaajat ovat kuvanneet näyttelyä ja esittäneet teoksista oman visionsa. Myös tavalliset kävijät kuvaavat näyttelyä ja haluavat selfien ja kommentteja videolle taiteilijalta, ja jakavat sitten tietoa aktiivisesti Kiinan sosiaalisen median kanavissa. 

Näyttelyn avajaisissa mukana ollut Shanghain uuden lasimuseon johtaja Mr. Zhanglin kommentoi, että Kiinan taide ja sen historia on hyvin erilaista Suomeen verrattuna. Hän kehui näyttelyn olevan elegantti ja ajankohtainen, ja kertoi arvostavansa suomalaista designia ja erityisesti sen minimalismia. 

Näyttelylle laaja huomio Kiinan mediassa

Kiinan mediassa näyttely onkin saanut laajalti huomiota. Uutisia on julkaistu eri sanomalehdissä, ja 21.10.2017 järjestetyssä Art & Wine -myyntitapahtumassa oli suomalaisten ja kiinalaisten kutsuvieraiden lisäksi paikalla myös valtakunnallinen tv-kanava CCTV. Suomen Shanghain lähetystön johtaja, konsuli Jan Wahlberg piti tilaisuudessa puheen suomalaisesta taiteesta ja designista. Paikalla ollut Finnish Business Council (FBC) Shanghain edustaja Miia Tähtinen kertoi näyttelyn ja siitä kumpuavan yhteistyön olevan hyvin tärkeää. Sekä konsulaatti että FBC olivat kutsuneet tapahtumaan myös omia kontaktejaan.

Näyttelyyn kävi tutustumassa myös arvostetun Shanghain Fudan yliopiston opiskelijoita ja professoreja, jotka esittivät taiteilijalle kutsun tulla luennoimaan yliopistolle.

– Oli suuri kunnianosoitus saada kutsu yliopistolle. Tunnelma oli hieno! Koskaan en ole saanut näin paljon kysymyksiä puheestani. Japanilainen ja New Yorkista olleet vierailevat professorit olivat innoissaan, ja hienoa vuoropuhelua ja ajatusten vaihtoa tuli joka suuntaan, kommentoi Pohjalainen 25.10.2017 pitämänsä kahden tunnin esitelmän jälkeen.

– Tämä on ollut minulle kuin Liisalle ihmemaassa. Näyttelyni vastaanotto on ollut aivan upea, ja jopa Yun Jian Art Museumin johtaja on ihmeissään suuresta kävijämäärästä ja näyttelyn vieraissa herättämistä vahvoista tunteista, Pohjalainen kertoo. – Täällä on ihanaa! Tuntuu, että tulen vielä tänne takaisin.

Lukumäärä:

- +

Lukumäärä: