Murano

Laps' Suomen

Ritva-Liisa Pohjalaisen 12 lasisen naisfiguurin teossarja, joka on toteutettu Muranossa, Italiassa yhdessä Maestro Pino Signoretton kanssa vuosina 2016–2017. Teokset olivat kokonaisuutena esillä Shanghaissa Yun Jian Art -museossa Shanghai World Financial Centerissä Ritva-Liisa Pohjalaisen lasitaidetta esittelevässä näyttelyssä, joka toimi samalla Suomi 100 näyttelynä Kiinassa 2017.

Lasi taipuu tarinoiden kertojaksi. ”Laps Suomen”, avaa Pohjalaisen estetiikan kautta näkymän suomalaisen naisen sieluun. Teoksia hallitsee nuoren, poninhäntäpäisen tytön lasinen figuuri. Toisinaan tyttö seisoo, toisinaan istuu tai polvistuu lasisen maailman laella. Hänen päänsä on aina pystyssä. Hän tuntee historian, mutta se ei häntä paina vaan lujittaa.

Tytön alla avautuva kaikkeus tulvii värien kirkkautta. Lasin monet kerrokset kertovat koettelemuksista, mutta myös luottamuksesta, uskosta ja mahdollisuuksista, jotka tytöille ja naisille Suomessa avautuvat.

"Meidän äitimme ja isoäitimmekin ovat kerran olleet nuoria tyttöjä. Teokseni peilaavat heidän elämäänsä, omaa elämäämme ja seuraavien sukupolvien tulevaisuutta. Kun olin itse lapsi, elämä oli hyvin vaatimatonta. Sain silti kokea suurta rakkautta ja nähdä paljon kauneutta. Sama kauneus kutsuu minua yhä kotimaani ihmeellisiin vuodenaikoihin, luontoon, rauhaan ja hiljaisuuteen. Niistä kasvaa suomalaisen naisen voima.”  

×

Teokset

Teokset

Lukumäärä:

- +

Lukumäärä: