Takaisin

Ritva-Liisa Pohjalaisen lasitaidenäyttely

G 12 galleriassa 10.5. - 28.5.2020

yötön yö 2017

Näyttely avoinna: ti-to 12-17, pe - su 12-16.

Ritva-Liisa Pohjalainen tuo esille Galleria G12 näyttelyyn Italian Muranossa toteutettuja lasiveistoksia. Eurooppalaisen lasitaiteen - ja taidon sydämessä, Muranossa, Pohjalainen on työskennellyt vuodesta 2016 lähtien. Tuolloin hän aloitti teostensa työstämisen yhdessä maailmankuulun lasinpuhaltajan Pino Signoretton kanssa. Signoretto menehtyi äkilliseen sairaskohtaukseen vuoden 2018 alussa. Yhteistyössä syntyneet naisfiguurien sarja jäi viimeiseksi yhteistyön tulokseksi.

Pohjalaisen uusia veistoksia toteuttavat maestrot Mariano Moro ja Achille Deste tiimeineen. Amerikkalainen naispuhaltaja Amber Hauch on mukana kaikissa työstöissä.

" Kamppailen jatkuvasti uusien teknisten ratkaisujen kanssa. haluan kehittyä ja oppia. haluan nähdä, mitkä ovat lasin mahdollisuudet ja mihin kaikkeen se taipuu", Ritva-Liisa Pohjalainen sanoo.

Pohjalaisen kokeilunhalu ja sinnikkyys ovat vieneet kokeneetkin puhaltajat uuden ja tuntemattoman äärelle. He ovat ottaneet haasteen vastaan. Muranon mestareiden käsissä mahdoton muuttuu mahdolliseksi. Lasi taipuu kierteiksi ja kerrostuu väreiksi. lasi muuttuu keskitalven ahtojääksi, lumituiskuksi ja nietoksiksi. Se saa keväisten silmujen voiman ja kukannuppujen aran viattomuuden. Se kantaa ruusun kevyttä tuoksua kesän valoisassa yössä, ja syksyn viileneviä iltoja, jolloin viljan kultaiset tähkät nuokkuvat laskevan auringon kajossa. lasi on musta ja märkä marraskuun katu, graafisen pelkistetty maisema vailla värien riehakkuutta mutta täynnä harmauden harmoniaa. Joskus taas lasin sisällä loistaa tuli, jonka hehkussa sattumalta kohdanneet sielut lämmittävät ohimennen toisiaan.

Lasi taipuu tarinoiden kertojaksi. Maestro Pino Signoretton kanssa työstetty naisfiguurien sarja avaa Pohjalaisen estetiikan kautta näkymän suomalaisen naisen sieluun. teoksia hallitsee nuoren, poninhäntäpäisen tytön lasinen figuuri. Toisinaan tyttö seisoo, toisinaan istuu tai polvistuu lasisen maailman laella. Hänen päänsä on aina pystyssä. Hän tuntee historian, mutta se ei häntä paina vaan lujittaa.

Tytön alla avautuva kaikkeus tulvii värien kirkkautta. Lasin monet kerrokset kertovat koettelemuksista, mutta myös luottamuksesta, uskosta ja mahdollisuuksista, jotka tytöille ja naisille Suomessa avautuvat.

Ritva-Liisa Pohjalaisen näyttelyn teoksia on esitelty lokakuussa 2017 Shanghaossa Kiinassa, YUN JIAN ART MUSEUMissa. Hänelle on myönnetty useita huomionosoituksia kuten Kaj Franck palkinto 2004 ja Itä-Suomen yliopiston kunniatohtorin arvo 2010. Suomen liike -ja virkanaisten liitto nimesi Ritva-Liisa Pohjalaisen vuoden naiseksi 2015.

Lisätietoja : Galleria G 12 / Annankatu 16, 00120 Helsinki / +358 44 717 7177 / info@galleria12.fi

Ritva-Liisa Pohjalainen / www.rlp.fi / ritvaliisa@rlp.fi / +358 40 5819304

Lukumäärä:

- +

Lukumäärä: