ValikkoValikko

RITVA-LIISA POHJALAISEN LASIVEISTOKSIA MAESTRO PINO SIGNORETTON KANSSA HABITARE 7.-11.9.2016

HABITARE 7.-11.9.2016
HELSINGIN MESSUKESKUS, taidekäsityö, osasto 6M 139


VENETSIAN MESTARIT VALOIVAT SUOMALAISEN TYTÖN MIELEN LASIIN

Taitelija Ritva-Liisa Pohjalainen esittelee Habitare-messuilla uusia, kesällä 2016 Venetsian Muranossa valmistettuja lasiveistoksia. Niissä pohjoinen kauneus muuttuu lasiksi tekniikalla, jonka vain arvotetuimmat käsityön mestarit hallitsevat. ”Olin miettinyt monta vuotta, voisinko toteuttaa lasista sen nuoren tytön, jota olen piirtänyt koko elämäni ajan”, Ritva-Liisa Pohjalainen kertoo. Sisäiset näyt eivät antaneet Pohjalaiselle rauhaa.
Mahdollisuus tavoitteiden toteuttamiseen löytyi Muranon saarelta Venetsiasta, jossa korkeatasoisella lasitaiteella on vuosisatoja vanhat perinteet. Pohjalainen matkusti keväällä Italiaan tapaamaan maailmankuulua lasin maestroa Pino Signorettoa. Tämä näki hänen luonnoksissaan haasteen ja halusi tarttua siihen nopeasti. Teokset valmistettiin Muranossa keskikesällä.


Nyt esillä on viisi veistosta, joissa osa osalta kuumasta lasista käsin muotoiltu naisfiguuri yhdistyy suureen, minimalistiseen, verholasitekniikalla toteutettuun alaosaan. Veistosten syvissä, jalokivimäisissä väreissä hehkuu veden sini, metsän humina, laulujen virta ja tulen loimu. ”Veistosten tyttö on ’laps’ Suomen’, lapsi minussa ja kaikissa meissä”, Pohjalainen sanoo. ”Sama tyttö on seisonut sisälläni ja katsonut kauas veden yli horisonttiin. Sama tyttö on kasvanut puiden kanssa ja ammentanut voimaa saduista. Juuri hän on kiitänyt ajassa
ja uskaltanut tehdä haaveistaan totta”, kertoo Pohjalainen.


Ritva-Liisa Pohjalainen jatkaa työskentelyään Muranossa. Habitaressa on esillä myös siellä maestro Christiano Toson kanssa toteutettu veistos, jossa on käytetty vahvaa kaiverrus- ja etsaustekniikkaa. Lasiin kasvaneita ihmishahmoja löytyy lisäksi aiemmin keväällä Nuutajärvellä puhalletuista veistoksista. Suomen itsenäisyyden juhlavuonna 2017 Ritva-Liisa Pohjalaisella on näyttely Shanghain Puddongissa. Samalla ilmestyy hänen lasitaidettaan esittelevä kirja.

MESSUJEN AVAJAISET KE 7.9. KLO 9-12.
Messut avoinna yleisölle: ke 7.9. klo 12–20, to ja pe klo 9-18, la ja su klo 10–18
www.ritvaliisa.com // ritvaliisa@rlp.fi // +358 40 5819304

Kutsu (PDF)

Takaisin edelliselle sivulle