ValikkoValikko

NÄYTTELY TULOSSA: Ritva-Liisa Pohjalaisen lasiveistoksia Taidegalleria Terttu Jurvakaisen 40-vuotis kesänäyttelyssä 17.6.-31.8.2017 Muhoksella

Galleria Terttu Jurvakaisen 40-vuotis kesänäyttelyyn Ritva-Liisa Pohjalainen tuo sarjan uniikkeja lasiteoksia. Ne on puhallettu Nuutajärven lasikylässä, missä lasinpuhallukseen perinteet ja korkea taito ovat siirtyneet sukupolvelta toiselle jo satojen vuosien ajan.

Pohjalaisen teoksissa taitava materiaalin hallinta yhdistyy uusiin ja yllättäviin lähestymistapoihin. Veistokset ovat kuin läpikuultavia pienoismaailmoja. Niiden sisällä soi muotojen ja värien musiikki. Ne ovat kappale valtamerta, jossa valonsäteet tanssivat.

Veistosten valmistaminen on teknisesti vaativaa, ja siihen tarvitaan kolmen puhaltajan samanaikainen työskentely. Teokset rakennetaan asteittain siten, että ensiksi tulikuumaan aloituskappaleeseen liitetään värejä, kuvioita ja ilmakuplia. Kuvioiden väliin voidaan liittää kirkasta lasia. Aihiota lämmitetään jatkuvasti, jottei se pääsisi jäähtymään. Kun aihio on valmis, se päällystetään kirkkaalla lasilla sekä muotoillaan kostutetun paperin ja lastojen avulla haluttuun muotoon. Tämän jälkeen teos katkaistaan, hiotaan ja kiillotetaan. Lopuksi taiteilija signeeraa teoksen käsin kaivertamalla.

Ritva-Liisa Pohjalaisen taidelasi välittää ajatonta kauneutta. Veistokset ovat syntyneet pohjoisen luonnon vaikutteista ja kantavat sisällään suunnittelijan arvoja, puhtaan muodon kunnioittamista j mielikuvituksen iloa. Ne on valmistettu säteilemään ympärilleen valoa ja kauneutta.

Hänellä on tulossa iso lasiveistos-näyttely Shanghaissa Kiinassa lokakuussa 2017. Näyttelypaikka YUN JIAN taidemuseo sijaitsee Shanghai World Financial Centerissa. Näyttely kuuluu Suomi100-ohjelmaan.

 


 

Teos: Flow, Ritva-Liisa Pohjalainen 

Takaisin edelliselle sivulle