ValikkoValikko

Muistojen puutarha - näyttely Kuopion Galleria G12:ssa

G12 ngallerian näyttely

G12 ngallerian näyttely

Muistojen puutarha

Galleria G12, Minna Canthin katu 15, 70100 Kuopio

Ritva-Liisa Pohjalainen:
”Kauneuden etsiminen on voima, joka puskee meitä eteenpäin. Se pakottaa löytämään tien, inhimillisen toiminnan tavan, jonka kautta väkevät tunteet saavat aistien hahmottaman muodon. Muoto on musiikkia. Muoto on liikettä. Muoto on materiaaleja, kosketusta, heijastuksia. Jotain, joka tavoittaa ajan tai aineen. Jotain, joka jättää jäljen, vaikka häipyisi pois.”

Ritva-Liisa Pohjalainen on monipuolinen taiteilija ja muotoilija. Hänen taidelasiteoksensa, uniikkipukunsa ja korunsa käyvät vuoropuhelua uudessa näyttelyssä.

Näyttelyn punaisena lankana on yhteys luontoon. Kevättä kohti tultaessa Ritva-Liisan mielen täyttivät lapsuuden onnelliset päivät mummon puutarhassa. Niitä hallitsivat auringonpaiste, valo, kukat, metsä, vesi ja taivas.

”Elämämme aikana poimimme kukkia ja annamme niitä toisillemme. Kukat liittyvät iloon ja yhdessäoloon. Ne saavat silmämme säteilemään. Surussa kukat lohduttavat ja puhuvat hiljaista kieltään, kun emme löydä sanoja. Sisälläni asuvat kukat edustavat rauhaa, lämpöä ja rakkautta. Niiden kauneus on hyvyyden heijastusta”, Ritva-Liisa Pohjalainen sanoo.

Taiteilijan mielenmaisemassa kukat kasvoivat lasiteoksiksi, jotka muodostuvat sulasta massasta monine sävyineen ja syineen. Teoksissa kuvastuvat aurinko, helle, järven ja taivaan sinet sekä metsän puut ja sammaleet. Uudet muodot haastoivat taiteilijan ja puhaltajat. Sävyt, väriyhdistelmät ja kookas muoto onnistuivat vähitellen kokeilujen kautta.

Näyttelyssä nuput puhkeavat kukkaan ja muuttuvat jättiläisiksi Ritva-Liisa Pohjolaisen muistojen puutarhassa. Teoksiin liittyvät myös aiemmin valmistuneet uniikkipuvut ja korusarjat, jotka valaisevat taitelijan siirtymistä materiaalista toiseen.

Ritva-Liisa Pohjalaisen taidelasi, puvut ja korut välittävät ajatonta kauneutta. Ne ovat syntyneet pohjoisen luonnon vaikutteista ja kantavat sisällään taiteilijan arvoja, puhtaan luonnon kunnioittamista ja mielikuvituksen iloa. Ne on valmistettu säteilemään ympärilleen valoa ja kauneutta.

Ritva-Liisa Pohjalaisen töitä on esitelty monissa näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla ja hänelle on myönnetty merkittäviä huomionosoituksia kuten Kaj Franck-muotoilupalkinto 2004 ja Itä-Suomen Yliopiston kunniatohtorin arvo 2010. Tänä keväänä Suomen liike-ja virkanaisten liitto antoi hänelle Vuoden nainen 2015 -tunnustuspalkinnon.

Teosluettelo (PDF)

Worklist (PDF)

Takaisin edelliselle sivulle

Arkisto